Wat is Artrose?

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en uiteindelijk zelfs kan verdwijnen. Het kan in alle gewrichten voorkomen, maar treedt het meest op in de nek, de duimbasis, de onderrug, de heupen en de knieën. Mensen kunnen op elke leeftijd deze aandoening krijgen, maar de kans wordt groter naarmate iemand ouder wordt.

Kenmerken en oorzaken
De meest genoemde oorzaken voor artrose zijn veroudering, overgewicht, overbelasting, beschadiging van het kraakbeen door een ongeluk en aangeboren scheefstand van gewrichten. Wetenschappelijk onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat bepaalde enzymen de afbraak van kraakbeen versnellen.

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De botuiteinden zijn bedekt met kraakbeen. Door de afname van het kraakbeen neemt de belasting op de botuiteinden toe. Dit kan leiden tot een veranderde stand van het gewricht, met als gevolg pijn, stijfheid, bewegingsbeperkingen en gewrichtsontstekingen.

Oefentherapie-Mensendieck bij artrose

Bij artrose is het belangrijk overbelasting, zoals overmatige sport en overgewicht, te vermijden. Gedoseerd bewegen is noodzakelijk om in conditie te blijven. Oefentherapie Mensendieck kan hier een goede ondersteuning bij bieden. Wij helpen u bij het hervinden van een juiste houding en geven bewegingsadviezen waarbij zo min mogelijk overbelasting van de gewrichten plaats vindt. Het leren voelen van uw grenzen in belastbaarheid maakt een belangrijk onderdeel uit van de therapie evenals het stimuleren van de spierkracht en de beweeglijkheid van gewrichten. Tevens kunnen wij u adviseren welke oefeningen u thuis kunt doen. Indien noodzakelijk kunnen we advies geven over het gebruik van loophulpmiddelen, bijvoorbeeld een stok of rollator.